Přeskočit na obsah

Jan Kletečka: Učitel, hudebník, sbormistr Oříšku i zapálený cestovatel

Zeměpis a dějepis má v malíčku a své znalosti získané na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzitě v Brně předává svým žákům od roku 2011 na Základní škole V Sadech. Třicetiletý rodák z Havlíčkova Brodu Honza Kletečka je ale také vášnivým hudebníkem, sportovcem a zapáleným cestovatelem. Hraje na housle, kytaru, klavír, foukací harmoniku a zpívá, a to vše ho předurčilo ke sbormistrovství pěveckého sboru Oříšek při ZŠ V Sadech. „V současnosti máme ve sboru cca 60 členů. Hrajeme rytmické, melodické písně ve stylu kapely Jelen nebo Čechomor. Ročně odehrajeme okolo dvaceti koncertů a v minulé, prozatím nejúspěšnější sezóně, jsme si zahráli na vánočním koncertu s Evou Pilarovou,“ pochvaluje si Honza, který se společně se sborem účastní i řady benefičních koncertů.

Na studium zeměpisu a dějepisu se Honza snaží své žáky nalákat i za pomoci moderních technologií. Má vlastní webové stránky, kde se dají najít studijní materiály, různé zeměpisné i dějepisné hry, ale také fotografie z jeho cestování. Důležitou částí je i rubrika určená pěveckému sboru Oříšek. Také provozuje vlastní YouTube kanál s názvem Bohemian Teacher, který obsahuje veškeré studijní materiály Honzových předmětů.

A když není Honza na pódiu nebo ve škole, potkat se s ním můžete na tenisovém kurtu, na fotbalovém hřišti nebo na squashi. Případně na druhé straně světa. „Mám procestovanou jihovýchodní Asii – například Laos, Kambodžu nebo Thajsko, ale také východní pobřeží USA, Severní Afriku a v podstatě celou Evropu,“ dokazuje svou zálibu třicetiletý učitel, jehož životním mottem je heslo „Na dně víc dávat než brát“.