Přeskočit na obsah

Proti Babišovi a jeho krokům protestovalo tři sta Broďáků

Necelé tři stovky občanů se v pondělí 29. dubna odpoledne na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě zúčastnily akce proti chování premiéra České republiky a za nezávislost české justice s názvem Nejsme slepí.

Akce měla poklidný průběh a byla součástí celorepublikového protestu organizovaného spolkem Milion chvilek pro demokracii. Během hodinového setkání vystoupily se svými projevy významné brodské osobnosti – učitel Gymnázia Havlíčkův Brod Aleš Říman, ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Michal Kamp a spisovatelka a ředitelka Podzimního knižního veletrhu Markéta Hejkalová.

Zaznělo také prohlášení shrnující smysl a cíle celé akce: „Policie navrhla obžalovat premiéra. Ten prohlásil, že je to účelový komplot a nechal o den později vyměnit ministra spravedlnosti, pod nějž spadají státní žalobci a soudci, kteří rozhodnou o osudu obžaloby a o premiérově vině či nevině. Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu,“ uvedl moderátor Ondřej Rázl.

Protesty tisíců lidí po celé republice měly dva zásadní požadavky:
1) Nezávislý ministr spravedlnosti – nikoli Marie Benešová.
2) Nesmí docházet ke změnám na Vrchním a Nejvyšším státním zastupitelství. „Pokud naše požadavky nebudou splněny a Marie Benešová se stane ministryní spravedlnosti, uskuteční se v pondělí 6. května od 18:30 na Staroměstském náměstí v Praze,“ avizoval Rázl.

V závěru protestního setkání na Havlíčkově náměstí zazněla státní hymna České republiky v podání Josefa Seckého a celou akci uzavřel recitál havlíčkobrodského písničkáře Pavla Lutnera.

O akci informovala i některá média:
Havlíčkobrodský deník
iDnes.cz
Vysočina-news.cz
Noviny kraje

Akce byla občanským protestem organizovaným Michaelou Krpálkovou, Petrem Kletečkou a Ondřejem Rázlem.