Přeskočit na obsah

Třetí protest v Brodě a čtyři stovky nespokojených občanů

V úterý 28. května se na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě sešly asi čtyři stovky občanů, kteří už potřetí v řadě protestovali proti premiérovi Andreji Babišovi.

Mezi hosty, kteří promluvili, byl tentokrát spoluorganizátor protestních akcí v Brodě Petr Kletečka. Milan Pilař, pak přečetl vzkaz bývalého předsedy vlády, bývalého předsedy a dlouholetého místopředsedy Senátu Parlamentu České republiky a senátora za obvod Chrudim – Havlíčkův Brod Petr Pithart.

Vzkaz Petra Pitharta:
Kdyby mně to zdraví dovolilo, přijel bych za Vámi, mými voliči i nevoliči po tři volební období, a promluvil bych k vám tváří v tvář tak, jak jsem to dělal po šestnáct let mého mandátu.

Za sedm let od té doby, kdy jsem se vrátil na školu ke studentům, se mnoho změnilo. Bohužel nejen k lepšímu. Celou zemi drží dnes v šachu trestně stíhaný premiér. A popravdě řečeno také jeho voliči, lidé jako my. Ti však říkají, že jim to tak moc nevadí, protože jiní byli ještě horší. To je zoufalecká odpověď. Tak to přece není: to nám musí vadit! Trestně stíhaného premiéra mají, pokud vím, na naší zeměkouli jen v Izraeli. Však jsou tam také desetitisíce lidí v ulicích. Také naše náměstí a ulice se probouzejí. Lidé na nich volají, že jim to vadí, že jim vadí premiér, který je jednou nohou v base.

Nadějné na tom je, že to zdaleka nejsou ulice a náměstí jen v Praze. Pražané si tento týden dávají pohov, aby to příště rozsvítili. Aby také dali příležitost vám. Čekáme na vás, Havlíčkobroďáky, a na to, jak vaše: „Vadí, nám to vadí!“ vyřídíte do menších měst a obcí kolem vás. S tím stíhaným premiérem se totiž nelze nikdy smířit. Také proto, že je to hanba před celým světem. Izraeli se to spíše odpouští, protože je skoro ve válečném stavu. My žádnou výmluvu nemáme!

A tak na závěr: co musíme bránit za každou cenu: veřejnoprávní média, Českou televizi a Český rozhlas! A pak státní žalobce, nejen toho hlavního. To oni mají v rukou žalobu na premiéra a teď už několik týdnů váhají, mají-li ji předat soudu. Ať si nikdo nedělá iluze, že se na ně nečiní nátlak. To lze dělat na mnoho neviditelných způsobů.

Nedáme tedy svobodu slova a nedáme státní žalobce. Nám to totiž vadí!

Foto: Michal Mašek